MANICA – VOCAL TRAINER

Profesorica in pevka, lastnica in vodja profesionalnega vokalnega studia Cantica, Manica Smrdelj ima dolgo kariero za seboj: je najvišje certificirana kot Mentor Teacher pri mednarodnem inštitutu za glas IVA – Institute for Vocal Advancement, s sedežem v Ameriki, ki temelji na najnovejših znanstvenih odkritjih glasu.

Preko inštituta Manica predava na mednarodnih konferencah in poučuje učitelje petja po celem svetu.

Pred tem je bila certificirana učiteljica pri mednarodni organizaciji Speech Level Singing in več let njihova predstavnica v Sloveniji. Med leti 2009 in 2013 je organizirala in gostila v Sloveniji kar nekaj SLS Master Teacher eventov.

Osebno se je izobraževala pri izjemnih učiteljih petja, med njimi sta npr. maestro Seth Riggs (bil je vokalni trener več kot 200 Grammyjevih nagrajencev, med katerimi so Michael Jackson, Stevie Wonder, Ray Charles, Barbra Streisand, Josh Groban, Tina Turner, Diana Ross, Natalie Cole, Julie Andrews, Prince, Michael Bolton in mnogi drugi)

in Jeffrey Skouson (med njegovimi strankami so The Killers, Imagine Dragons, Panic at the disco, Wendy Moten in veliko število Brodwayskih pevcev).

Manica in Seth Riggs , Milano 2009
Manica in Seth Riggs , Milano 2009
Manica in Jeffrey S kouson in Orange County, Los Angeles 20 15
Manica in Jeffrey Skousonv njegovem studiu, 2013

Manico odlikuje znanje in sposobnost, da takoj prepozna stanje glasu: kje ga je treba podpreti, kje sprostiti in kje okrepiti. V samo nekaj minutah poišče rešitev. Z nekaj potezami in vajami, popolnoma prilagojenimi posamezniku, postavi glas v ravnotežje. Potem pa je naloga na pevcu, da te vaje trenira do naslednjega srečanja.

Sposobnost za hitro odkrivanje problema v glasu in premostitev te težave v eni sami uri petja je ena od lastnosti Manice Smrdelj, ki je pritegnila veliko slovenskih pevcev, tako solistov kot predstavnikov različnih skupin, med njimi so tudi Tomaž Klepač, Anika Horvat, Tinkara Kovač, Monika Avsenik, Žiga Murko in mnogo drugih. Tudi precej italijanskih pevcev se je izobraževalo pri Manici, kot so npr. Francesco Candura (skupina Stop the Wheel), operni pevec Gianpaolo Lescovelli, muzikoterapevtka in dolgoletna pevka v opernem zboru Nadia Fabris, Annanaria Persichella in mnogi drugi.

Že od 2007 poučuje in trenira uspešne umetnike, aktivne pevce sodobne glasbe, profesionalne operne pevce, učitelje petja, vodje pevskih zborov, zborovske pevce, radijske govornike, predavatelje in poklicne govornike, gledališke igralce in seveda tudi amaterske pevce iz Slovenije in celega sveta.

13 let (1996 – 2009) je bila redno zaposlena v slovenskem šolstvu. Učila je tako v srednji kot v osnovni šoli, en semester tudi na fakulteti. 10 let je poučevala glasbeno vzgojo in vodila pevske zbore (otroške, mladinske in odrasle).

 

»Tvoj glas je pomemben. Je sredstvo, je inštrument, preko katerega se izražaš in sporočaš sebe z govorom ali s petjem. Vredno ga je spoznati in dobro uporabiti.« Manica Smrdelj

 

MANICA – PEVKA

Poleg konstantnega poučevanja, je Manica že od malih nog aktivna tudi na odrih.

Veliko let je nastopala kot sopranistka v raznih pevskih zborih, nekaj časa tudi v MePZ Obala.

Kot solistka je v zadnjih 20h letih nastopala na različnih koncertih in prireditvah, sodelovala z mnogimi glasbenimi skupinami, orkestri, big band-om Hrošči in mnogimi glasbeniki. Nastopala v Cankarjevem domu na Svetovnem mirovnem vrhu, v Predsednikovi palači na svetovnem dnevu Downovega sindroma in skupaj s svojimi pevkami v oddaji Znan obraz ima svoj glas na POP TV-ju.

Več let je bila članica spremljevalne skupine slovenskega glasbenika Yana Baray-a in avtorica besedil nekaterih njegovih pesmi.

Bila je tudi članica Negratenere – spremljevalne skupine znanega slovenskega glasbenika Enza Hrovatina (Faraoni).

Z obema skupinama je nastopala na Radiu Koper v oddaji RADIO LIVE in posnela zgoščenki.

Leta 2018 pa je ustanovila svojo lastno pevsko skupino Cantica Ladies in vanjo povabila tri svoje pevke, ki jih je izurila v studiu Cantica (Jessica Kastelic Hreorešen, Clio Diabaté, še prej pa je bila članica še Ariana Jovičević). Na odrih jih spremlja skupina čudovitih inštrumentalistov (Matej Barič – klaviature, Jan Baruca – akustična in električna kitara, Mitja Stropnik – bobni, Teo Korenika – bas kitara in občasno Mitja Bobič – trobenta in klaviature).